Pistache van Sicilië
Pistacchio Verde di Bronte


De Groene Pistache van Bronte wordt in het Siciliaans frastuca genoemd voor de vrucht en frastucara voor de plant. Het is een pistachevariëteit (Pistacia vera cv Napoletana, geënt op de Pistacia terebinthus pistacheboom), geteeld in Bronte in de provincie Catania, met een Beschermde Oorsprongsbenaming (DOP).
In Bronte wordt de pistacheplant scornabeccu genoemd. In het lokale dialect verwijst frastucata naar het pistache dessert en frastuchino naar de groene kleur van de vrucht, afgeleid van de Arabische termen frastuca, wat de vrucht betekent, en frastucara, wat de boom betekent.
Sinds 12 januari 2010 is de naam Pistacchio Verde di Bronte op Europees niveau beschermd door een Beschermde Oorsprongsbenaming : DOP.
Beschrijving
De teelt werd op Sicilië geïntroduceerd door de Arabieren tussen de 8e en 9e eeuw, toen het Romeinse Rijk uiteenviel onder de druk van de barbaarse invasies.
De vulkanische bodem en het subtropische mediterrane klimaat, in combinatie met de harde werkgewoonten van de landarbeiders, gaven de pistacheboom, die in dit gebied genaturaliseerd was, kwaliteitskenmerken die resulteerden in een unieke vrucht (intens groene kleur die typisch is voor het gebied, langwerpige vorm, sappigheid en zoetheid, aromatische smaak en een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren).
De oogst vindt om de 2 jaren plaats, vanwege de fysiologische eigenschappen van de pistachebomen, die afwisselend "vruchtbare" en "niet-vruchtbare" jaren hebben. In de Bronte regio is het gebruikelijk om de knoppen automatisch te verwijderen in "niet-vruchtbare" jaren, om te voorkomen dat ze worden aangevallen door insecten.
Productiegebied
De Pistacchio Verde di Bronte DOP wordt geteeld op een hoogte tussen 400 en 900 meter in de gemeenten Bronte, Adrano en Biancavilla, op de precieze hoogtes en op de precieze bodems zoals aangegeven in het productdossier van de DOP.
Pistacchio Verde di Bronte wordt verkregen uit Pistacia vera bomen, cultivar Napoletana, ook bekend als Bianca of Nostrale, voor ten minste 95% geënt op Pistache terebinth. Voor andere variëteiten is een percentage van maximaal 5% toegestaan.
Teelt
De teelt en productie van Pistacia vera is een belangrijke bron van inkomsten voor Bronte, een stad in de provincie Catania, zozeer zelfs dat het de bijnaam Oro Verde ("groen goud") heeft gekregen vanwege de hoge handelswaarde.
Teelttechnieken
De pistacheboom is zeer goed bestand tegen droogte en daarom wordt hij op Sicilië geteeld op hoogtes van 300 tot 900 m. Hij past zich goed aan aan rotsachtige, kalkhoudende bodems en vulkanische lava en verkiest een zuidelijke ligging. Hij is goed bestand tegen de kou, maar is bang voor lentevorst.
Voor elke acht vrouwelijke planten moet een mannetje geplant worden; de mannetjes moeten boven de wind geplant worden en de vrouwtjes onder de wind, zodat de wind het stuifmeel van de mannetjes naar de stamper van de vrouwtjes kan brengen.
Culinaire toepassingen
Pistachenoten worden in de keuken op veel verschillende manieren gebruikt.
Lokaal zijn pistachenoten een typisch ingrediënt in Siciliaans gebak zoals cassata. Daarnaast, en vooral in Bronte, worden pistachenoten gebruikt in een breed scala van culinaire bereidingen, waaronder de beroemde "pistache pesto" voor pastasaus, pistache ijs, pistache koekjes, nougats, pistache crème, pistache chocolade en vele anderen. Het wordt ook gebruikt in de samenstelling van de Fedora taart.
Festival
Elk jaar, op de laatste zondag van september en de eerste van oktober, vindt het pistachefestival plaats op een aantal pleinen en straten van het historische centrum van Bronte. Tijdens de Sagra is het mogelijk om de producten van de pistacheverwerking en de vrucht zelf te proeven en te kopen. Het evenement trekt elk jaar duizenden toeristen van over de hele wereld.

De Bronte pistache in rijping

De Bronte pistache in het laatste stadium van rijping

[1] Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios increase serum antioxidants and lower serum oxidized-LDL in hypercholesterolemic adults. The Journal of nutrition, 140(6), 1093-1098.
[2] Gulati, S., Misra, A., Pandey, R. M., Bhatt, S. P., & Saluja, S. (2014). Effects of pistachio nuts on body composition, metabolic, inflammatory and oxidative stress parameters in Asian Indians with metabolic syndrome: a 24-wk, randomized control trial. Nutrition, 30(2), 192-197.
[3] https://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/pistachios-target-belly-fat
